Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΙΣΟ

το

΄αλμι

λοσο΄

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Άλλο Μισό είναι μια ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικούς χώρους της Θεσσαλονίκης.

Δύο νέες αίθουσες τέχνης, η TETTIX ART GALLERY και η VLASSIS ART.COM, συνεργάζονται σε μια μεγάλη εικαστική διοργάνωση, η οποία φιλοδοξεί να αγκαλιάσει το κοινό της πόλης· στόχος εφικτός και λόγω της πλεονεκτικής θέσης τους. Εγκατεστημένες στα δύο άκρα του ιστορικού κέντρου, οι δύο γκαλερί κυκλώνουν νοερά την καρδιά της Θεσσαλονίκης και γίνεται η μία το άλλο μισό της άλλης. Ανάμεσά τους η πολύβουη πραγματικότητα, οι δρόμοι, τα κτίρια, οι βιτρίνες, τα οχήματα, οι περαστικοί. Θα μπορούσε μια έκθεση να διασχίσει αυτό το ασυνάρτητο αστικό περιβάλλον παράγοντας γέφυρες νοήματος;

Τριάντα καλλιτέχνες από διαφορετικές γενιές και με διαφορετικά εκφραστικά μέσα -ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία, κατασκευή στο χώρο- κλήθηκαν να διερευνήσουν και να παίξουν με την έννοια του ‘άλλου μισού’: με το θέμα, τη φόρμα ή τη σύνθεση, την αλληλεπίδραση των έργων και των χώρων. Η έρευνά τους καλύπτει ένα ευρύ πεδίο θεμάτων, από τον έρωτα και την απώλεια, το οικείο και το αλλότριο, το συμπληρωματικό και το αντίθετο, ως την εμμονή της ολοκλήρωσης, τη δαιμονοποίηση του ατελούς, τη διαφορετικότητα και την αγωνιώδη αναζήτηση της ταυτότητας.

«Μια μισή καρδιά, μισή φωτογραφία, μισός χάρτης, ένα μισοτελειωμένο γράμμα, μια χώρα διχοτομημένη, η λύση ενός γρίφου που έμεινε στη μέση. Κάτι λείπει. Αναζητούμε το άλλο μισό για να βρούμε αυτό που συμπληρώνει, που οδηγεί στην αλήθεια, τον κρυμμένο θησαυρό, την ευτυχία. Το ‘άλλο μισό’ εμπεριέχει τη διάσπαση και την ενότητα. Κουβαλά την ανάμνηση ενός χωρισμού ή μιας έλλειψης (μισό) και συγχρόνως την υπόσχεση μιας ολοκλήρωσης (το άλλο μισό). Είναι ο κρίκος που συνδέει την πραγματικότητα με το όνειρο. Το ‘άλλο μισό’ είναι μια δυνατότητα, μια ελπίδα, η επιθυμία μας για ολοκλήρωση, ταίριασμα, ένωση. Είναι το άγνωστο, αυτό που ανυπομονούμε να μας συναρπάσει».

- απόσπασμα από κείμενο της επιμελήτριας της έκθεσης Όλγας Καραμητοπούλου.

Κάθε καλλιτέχνης μπορεί να είναι συγχρόνως παρών και στις δύο αίθουσες και κάθε έργο λειτουργεί αυτόνομα, αλλά και ως μέρος ενός συνόλου. Το ρόλο του ‘άλλου μισού’ αναλαμβάνει ο ίδιος ο θεατής: με την κρίση και τη φαντασία του ανασυνθέτει τα ερεθίσματα και νοηματοδοτεί τα έργα, σχηματίζοντας ένα νοητό νήμα σχέσεων που καταργεί την πραγματική απόσταση και συνδέει άμεσα τους δύο χώρους. Στόχος των διοργανωτών είναι Το Άλλο Μισό να ενώσει την πόλη σε ένα πρωτότυπο παιχνίδι αναζήτησης, ανοίγοντας ένα δίαυλο επικοινωνίας, ανταλλαγής και αλληλεπίδρασης ιδεών, έργων και συναισθημάτων μέσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Λίλα Αγραφιώτη, Γιάννης Βούρος, Μανόλης Γιανναδάκης, Σαράντης Γκάγκας, Γεωργία Γρηγοριάδου, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Ελένη Ζευτάκη, Παναγιώτης Καλογιάννης, Βασίλης Καρκατσέλης, Δημήτρης Καρλαφτόπουλος, Σπύρος Κόκκινος, Απόστολος Κοτούλας, Γεωργία Κουρκουνάκη, Σοφία Κυριακάκη, Αργύρης Λιαπόπουλος, Γεωργία Λιαρή, Αναστασία Μιχαήλογλου, Ειρήνη Μπάκα, Φώτης Παλαιολόγος, Γιώργος Πάλλης, Θανάσης Ράπτης, Βασίλης Σιββάς, Ηρώ Σιδέρη, Ά2να Μαρία Σκλαβούνος, Γιάννης Σταμενίτης, Τάσος Σχίζας, Γιώργος Τάνσαρλης, Ζωή Τσιλβελή, Αλέξανδρος Τσιούρης, Αλεξάνδρα Χασεκίδη

Το Άλλο Μισό θα πραγματοποιήσει ταυτόχρονα εγκαίνια την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009 στις αίθουσες τέχνης TETTIX ART GALLERY και VLASSIS ART.COM, στις 19:00. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 10 Ιουλίου 2009.

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή 17:00-20:00

Σάββατο 11:00-14:00

ΤΕΤΤΙΧ ART GALLERY ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ VLASSIS ART.COM

Τσιμισκή-Διαλέττη 3, Θεσσαλονίκη Βεροίας 6, Άνω Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη

τηλ. 2310 24 33 04 τηλ. 2310 55 20 30

tettix.gallery@gmail.com vlassisart@yahoo.com

ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ.JPGΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΑΡΚΑΤΣΕΛΗΣ.JPG ΚΑΡΚΑΤΣΕΛΗΣ

ΧΑΣΕΚΙΔΗ.JPG ΧΑΣΕΚΙΔΗ

ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗΣ α΄.JPG ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗΣ β΄.JPG ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: