Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


“ΠΙΣΤΗ - ΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΛΑΤΡΕΙΑΣ

μια έκθεση του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, μετά την επιτυχημένη πορεία της έκθεσης “ΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΛΑΤΡΕΙΑΣ”, που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2008, στα πλαίσια της Photobiennale του 2008, που διοργάνωσε το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει ένα μέρος της έκθεσης με νέα και παντελώς ανανεωμένη μορφή, κάτω από το νέο υπότιτλο “Πίστη”, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, στην Κηφισιά στις 30 Οκτωβρίου 2008, στα πλαίσια του Athens Photo Festival.

Το Athens Photo Festival συνιστά φυσική συνέχεια του εικοσαετούς Διεθνούς Μήνα Φωτογραφίας στην Αθήνα που αποτέλεσε τον πρωτεύοντα και παλαιότερο ελληνικό θεσμό μαζικών εκδηλώσεων αφιερωμένο στην τέχνη της φωτογραφίας.

Η έκθεση, είναι μια πολυεθνική παραγωγή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και αποτελείται από εργασίες φωτογράφων που διερευνούν, ο καθένας με το δικό του ξεχωριστό υφολογικό τρόπο, το θέμα της πίστης και το πώς αυτή εκφράζεται, στη λεκάνη της Μεσογείου.

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΈΧΟΥΝ:

Matteo Danesin (ITL), Miya Ando Stanoff (USA), Guillermo SrodekHart (ARG), Jan Van Ijken (ESP), Nermine Hammam (EGYP), Patrick Brown (THAI), Toledano Philip (GB), Marco Ambrosi (ITL), Janek Markstahler (GER), Paula Muhr (GER), Δημήτρης Προκοπίου, Στεφανία Μιζάρα, Βασίλης Καρκατσέλης, Σταύρος Δαγτζίδης, Θανάσης Ράπτης, Αργύρης Λιαπόπουλος, Ευθύμης Μουρατίδης, Δήμητρα Ερμείδου, Γιάννης Χολογκούνης, Αβραάμ Παυλίδης (GR) και η Florence Messager (GR-FR).

Η έκθεση “Πίστη” αποτελεί τον καρπό μιας μακροχρόνιας προσπάθειας για τη διερεύνηση της πίστης και το πώς αυτή μπορεί να πάρει χαρακτηριστικά από τον διαπολιτισμικό φωτογραφικό χρόνο.

Πολλοί καλλιτέχνες στην ιστορία της φωτογραφίας αποτύπωσαν, κατέγραψαν ή ανέλυσαν με τις εικόνες τους αυτή τη διαχρονική δύναμη ή αδυναμία του ανθρώπου.

Στις ημέρες μας όμως, για μία μεγάλη μερίδα δημιουργών αυτό δεν αρκεί. Γνωρίζουμε πράγματα που δεν γνωρίζαμε, κατανοούμε καταστάσεις ασύλληπτες, νοιώθουμε την παγκοσμιοποίηση και ας μένουν όλα μέσα μας ίδια. Η γλώσσα του μέσου άλλαξε, οι απαιτήσεις από την τέχνη άλλαξαν, ο τρόπος με τον οποίο το φωτογραφικό έργο φτάνει και κυρίως διαβάζεται από το κοινό του άλλαξε, οι ίδιες οι ιδέες μας για τη συνύπαρξη των διαφορετικών άλλαξαν, άρα, άλλαξε και ο τρόπος που μιλάμε για την ίδια την πίστη και τη λατρεία, άλλαξε και ο τρόπος που τη φωτογραφίζουμε.

Ο τρόπος και ο βαθμός εμπλοκής της πνευματικότητας της σταθερής φωτογραφικής εικόνας, με την πνευματικότητα της όποιας πίστης, είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της έκθεσης. Η υπέρβαση αυτού που γνωρίζουμε, μέσω αυτού που επιθυμούμε, για μία μελλοντική ολοκλήρωση της συναλλαγής, παράγει δράσεις και ορίζει συμπεριφορές οι οποίες, παρά τις όποιες ιδιαιτερότητες, έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους στοιχεία και στην τέχνη και στη λατρεία της θεότητας.

Στην έκθεση η φωτογραφία ντοκουμέντου και αυτή της καταγραφής συνυπάρχουν με τη σκηνοθετημένη, την εννοιολογική, την εικαστική. Είναι ευδιάκριτη η πρόθεση για ανάμιξη της παράδοσης με το σύγχρονο, του δοσμένου με τα ερωτήματα που μπορεί να γεννά, του διαχρονικά αυθόρμητου με το καταγεγραμμένο (και για τούτο νεκρό) παρόν, του σεβασμού απέναντι στις αρχές των άλλων και ταυτόχρονα της αμφισβήτησής τους.

Η ανίκητη περιέργεια της δημιουργικής πράξης εμπλέκεται με τις πολύπλοκες και πολυποίκιλες διαδρομές έκφρασης της πίστης και της λατρείας, σαν όχημα ευγνωμοσύνης και εξερεύνησης αυτού που βρίσκεται πέρα από τον άνθρωπο, άρα και της ίδιας της φωτογραφίας.

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή

Γρηγ. Αυξεντίου 1 & Κασσαβέτη 18, 14562 Κηφισιά

Τηλέφωνο: 210 8019975. FAX: 210 8017287

Oι ημέρες λειτουργίας του Ιδρύματος είναι Δευτέρα και Κυριακή κλειστά. Τρίτη έως Παρασκευή 10.00-20.00 μμ και Σάββατο 10.00-16.00μμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: